Share
Διαβάστε επίσης
Νέα & Ανακοινώσεις
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Ενημερωτικές Εκδηλώσεις της SOFTONE για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Νέα & Ανακοινώσεις
Tην καινοτόμο πλατφόρμα SHOPRANOS Digital Commerce της SOFTONE επέλεξε η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου B2B ηλεκτρονικού καταστήματος
Cloud
Οι τάσεις που μετασχηματίζουν το CRM και την παροχή υπηρεσιών
Trends & Views
Πώς ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Η μόδα του Cloud έχει αποκτήσει διαστάσεις «επιδημίας» και δεν είναι να απορεί κανείς για αυτό. Ιδίως σε ότι αφορά το ERP, οι παραδοσιακές λύσεις συνεπάγονται μεγαλύτερα έξοδα, μακροχρόνιες υλοποιήσεις και σαφώς μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Σε αντίθεση, οι Cloud λύσεις σημαίνουν αυτόματα μικρότερο κόστος, μεγαλύτερη ευελιξία και ευχρηστία, καθώς επίσης και καλύτερη συντήρηση. Δεδομένων αυτών, δημιουργείται ένα νέο ανταγωνιστικό τοπίο, στο οποίο καλό θα είναι να είναι κανείς με το μέρος των… νικητών.
Συγκεκριμένα, οι νικητές θα είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν αποφασίσει να μετακινηθούν -άμεσα ή σταδιακά- στο Cloud. Από την άλλη, οι ηττημένοι είναι εκείνοι που έχουν «κολλήσει» σε λύσεις που εξαρχής είχαν σχεδιαστεί να παραμείνουν και να λειτουργούν αποκλειστικά σε επίπεδο on-premise. Το θέμα είναι πως παρόλο που πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν να υιοθετήσουν μια Cloud στρατηγική, εκείνες που τελικά έχουν «κολλήσει» στη δεύτερη επιλογή, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ακόμα και αν σκέφτονται να μπουν στη διαδικασία μετάβασης. Γιατί; Επειδή απλά δεν έχουν επιλέξει τον κατάλληλο vendor που θα τους οδηγήσει εκεί και συνεπώς δεν διαθέτουν και την τεχνολογία που θα τους επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Εφόσον το σύστημα της επιχείρησης έχει σχεδιαστεί για on-site υλοποίηση, τυπικά απαιτείται σύνδεση LAN ή WAN προκειμένου να παρέχει το απαραίτητο bandwidth για τα δεδομένα. Αν και το Internet αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αντιμετωπίζει προβλήματα και περιορισμούς, ενώ, στην περίπτωση του Cloud, δεν υπάρχει ο ίδιος περιορισμός του bandwidth για να τρέξει ικανοποιητικά η λύση. Από την άλλη πλευρά, ο επανασχεδιασμός συστημάτων, που έχουν φτιαχτεί αρχικά για on-premise λειτουργία, ώστε να λειτουργήσουν στην πορεία βάσει της Cloud αρχιτεκτονικής, έχει κάποιο κόστος και κινδύνους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι καν εφικτό.
Ταυτόχρονα με την άνοδο του Cloud, πρέπει να συνυπολογίσουμε και την εξίσου δυναμική παρουσία του mobility. Στη λογική αυτή, βλέπουμε κάποια ERP συστήματα να επεκτείνονται στα tablets και τα smartphones. Χάρη στις σχετικές εφαρμογές, προσφέρεται η δυνατότητα προβολής των δεδομένων σε κατάλληλο format για handset συσκευές. Επομένως, στην περίπτωση των legacy συστημάτων, είναι δεδομένο πως θα παρουσιαστεί πρόβλημα όταν έρθει η στιγμή να γίνει μια κίνηση προς το mobility. Όσον αφορά στους παρόχους Cloud ERP λύσεων, η επέκταση προς τις handset συσκευές είναι μια απλή υπόθεση, μιας και το client software είναι ελαφρύ, ενώ οι απαιτήσεις σε bandwidth είναι χαμηλές (υποστηρίζονται mobile συνδέσεις).
Οι ανακατατάξεις που περιγράφουμε, επηρεάζουν σαφώς τις επιχειρήσεις (αλλά και τους vendors). Όσες από αυτές παραμένουν «προσκολλημένες» στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να χάσουν μερίδιο αγοράς, μιας και δεν θα διαθέτουν συστήματα που είναι πιο οικονομικά, ευκολότερα στην υλοποίησή και τη συντήρησή τους, αλλά και ευέλικτα ώστε να ανταποκρίνονται στις συνεχώς εξελισσόμενες συνθήκες του επιχειρείν. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην μετακινηθούν στο Cloud. Σε τελική ανάλυση, η εξοικονόμηση σε όρους capex εξόδων θα είναι πραγματικά σημαντική, μετρήσιμη σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ.