Share
Διαβάστε επίσης
Νέα & Ανακοινώσεις
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Ενημερωτικές Εκδηλώσεις της SOFTONE για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Νέα & Ανακοινώσεις
Tην καινοτόμο πλατφόρμα SHOPRANOS Digital Commerce της SOFTONE επέλεξε η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου B2B ηλεκτρονικού καταστήματος
Cloud
Οι τάσεις που μετασχηματίζουν το CRM και την παροχή υπηρεσιών
Trends & Views
Πώς ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Όπως και να εξετάσουμε το ζήτημα, το κόστος αποτελεί βασική παράμετρο επιλογής μιας λύσης ERP, και το cloud κατέχει τα πρωτεία στον τομέα αυτό. Σκεφτείτε πως το on–premise ERP απαιτεί μια εκ των προτέρων επένδυση, και αυτό το ποσό κεφαλαίου φαίνεται αδιανόητο για αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο λειτουργίας.
Από την άλλη, οι cloud–based λύσεις χρεώνονται συνήθως σε μηνιαία βάση, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κατανείμουν το απαραίτητο κεφάλαιο του budget τους, για το ERP. Μιας και αρκετές cloud–based ERP εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα για scale up ή down, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, η τελευταία θα πληρώσει αποκλειστικά για τις άδειες που χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα τη μείωση των απολεσθέντων εσόδων.
Μια ακόμα διαφορά μεταξύ του on–premise και cloud–based ERP είναι τα έξοδα του customization. Προκειμένου να παραμετροποιήσει ένα on-premise ERP σύστημα, η επιχείρηση θα χρειαστεί να καταβάλει πρόσθετα κόστη για τα διάφορα customizations, τα updates και τα upgrades, καθώς το ERP «ωριμάζει». Αντιθέτως, οι cloud-based λύσεις ERP είναι εύκολα παραμετροποιήσιμες, και οι παραμετροποιήσεις αυτές αναβαθμίζονται ταυτόχρονα με τη λύση, έχοντας ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία της επιχείρησης.
Ένα από τα βασικότερα εμπόδια που παρουσίαζε η υιοθέτηση του cloud–based ERP, ήταν ο φόβος πως η ασφάλεια στο cloud δεν θα είναι τόσο αξιόπιστη όσο εκείνη του on-premise. Πλέον, οι λόγοι αυτοί δεν συντρέχουν, μιας και οι cloud-based εφαρμογές έχουν ωριμάσει, όπως επίσης και η πρόβλεψη ισχυρής ασφάλειας για τις εφαρμογές αυτές. Σε τελική ανάλυση, οι vendors της εποχής μας, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τα δεδομένα των πελατών τους, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Αντίθετα, δεν υπάρχει η ίδια αποτελεσματικότητα στην ασφάλεια των on–premise συστημάτων, καθότι τα τμήματα ΙΤ και οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια, είναι απασχολημένοι συχνά με άλλες εργασίες, οι οποίες θεωρούνται κρισιμότερες για το δίκτυο της επιχείρησης.
Αυτό που εξάγουμε εύκολα ως συμπέρασμα είναι πως το cloud δεν είναι πλέον μια τεχνολογία του μέλλοντος, αλλά παρούσα στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως πλεονεκτεί σε σχέση με το on-premise ERP σε κάθε επίπεδο. Οι επιχειρήσεις που επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούν cloud-based λύσεις, θα πρέπει σύντομα να συγκρίνουν το κόστος και την αποτελεσματικότητα των on-premise σε σχέση με την εξοικονόμηση που θα επιτύχουν με τη μετακίνηση στο cloud. Σε κάθε περίπτωση, το cloud-based ERP θα είναι ο καθαρός νικητής.