Share
Διαβάστε επίσης
Νέα & Ανακοινώσεις
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Ενημερωτικές Εκδηλώσεις της SOFTONE για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Νέα & Ανακοινώσεις
Tην καινοτόμο πλατφόρμα SHOPRANOS Digital Commerce της SOFTONE επέλεξε η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου B2B ηλεκτρονικού καταστήματος
Cloud
Οι τάσεις που μετασχηματίζουν το CRM και την παροχή υπηρεσιών
Trends & Views
Πώς ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Με αδιάκοπους ελέγχους συνεχίζεται η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ το μέτρο δείχνει να εδραιώνεται στη συνείδηση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους που ήδη εφαρμόζεται.
Η επέκταση του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας συνεχίζεται αδιάλειπτα και στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σκοπεύει να πραγματοποιήσει 66.000 ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται εντός του 2023 σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την ψηφιακή κάρτα, καταστρατηγώντας το ωράριο των εργαζομένων. Στη λογική αυτή τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν επιβληθεί αγγίζουν τα 327.000 ευρώ, συγκεκριμένα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ για καταστρατήγηση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν προκύψει χιλιάδες καταγγελίες εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο που σχετίζονται με την υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης, ενώ δεν έχει καταβληθεί η αντίστοιχη αμοιβή, καθώς και ανακριβής καταγραφή των ωρών εργασίας. Μετά από παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 σημεία ελέγχου οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους.
Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, χάρη σε διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Ας αναλογιστούμε ότι οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και απομακρυσμένα, εφόσον οι επιθεωρητές έχουν τη δυνατότητα ελέγχου μέσω του ΕΡΓΑΝΗ των καταγραφών των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και στη συνέχεια να ελέγχουν κατά πόσον έγινε η πληρωμή τους.
Για παράδειγμα, στο παρελθόν, προκειμένου να διαπιστωθεί υπερωριακή απασχόληση, έπρεπε να οργανωθούν τόσες επιτόπιες επισκέψεις όσες και οι ημέρες εργασίας, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο του ελέγχου. Συγκεκριμένα, για έναν μήνα εργασίας όφειλαν να γίνουν 25 επιτόπιες επισκέψεις, κάτι που καθιστούσε ανέφικτη την όλη διαδικασία, ιδίως στην περίπτωση που η επιχείρηση διέθετε περισσότερους εργασιακούς χώρους, δηλαδή ένα ή παραπάνω υποκαταστήματα.
Όλα αυτά βέβαια αποδεικνύουν ότι το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς, αφού εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερους κλάδους. Να θυμίσουμε ότι μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δηλώνεται η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας 32.000 εργαζομένων στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ οι πρώτοι κλάδοι που εντάχθηκαν στο νέο σύστημα ήταν οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.