Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Παρά τα εμπόδια, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προχωρά



Παρά τα εμπόδια, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προχωρά

May 13, 2024


Trends & Views

Μολονότι τα προβλήματα, οι αστοχίες και οι δυσλειτουργίες είναι υπαρκτά, το Υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με μικρές χρονικές αποκλίσεις, έχοντας ως στόχο την ολοκληρωτική καθιέρωσή της έως το τέλος του 2024.

Να θυμίσουμε ότι η βιομηχανία και το λιανεμπόριο θα έχουν επιπλέον τρεις μήνες προσαρμογής, καθώς η πλήρης εφαρμογή της ΨΚΕ μετατίθεται για τον Ιούλιο, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχίζεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας, σχεδιάζει μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις στην εφαρμογή της, με στόχο η χρήση της να γίνει πιο αποτελεσματική αλλά και ευκολότερη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που τη χρησιμοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν να ολοκληρωθεί η καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στους κλάδους όπου σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά, δηλαδή στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Στη συνέχεια θα δοθούν οδηγίες για την επίλυση των καταγεγραμμένων προβλημάτων. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται δεν θα αλλοιώσουν την ουσία του μέτρου, αν και σίγουρα θα βελτιώσουν την εφαρμογή του. Μια από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι και η ύπαρξη μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, αλλά δίχως να αλλάζει το ωράριο εργασίας. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται στα 15 με 20 λεπτά πριν ή μετά τη λήξη του ωραρίου και δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο αυτό.

Ανάμεσα σε κάποια άλλα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους που ψηφίστηκε ο εργασιακός νόμος, είναι ότι προσφέρεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Σύμφωνα με τους εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο, αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης όσον αφορά την καταγραφή των υπερωριών, μιας και αυτές δεν καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.

Κλείνοντας, θυμίζουμε ότι για κάθε απόκλιση του καταγεγραμμένου χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο εργοδότης παρεμποδίσει τη διασταύρωση του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία, το πρόστιμο φτάνει τα 4.000 ευρώ. Τέλος, στις περιπτώσεις που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.





Σχετικά Άρθρα