Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στον τουρισμό από 1η Σεπτεμβρίου



Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στον τουρισμό από 1η Σεπτεμβρίου

July 10, 2024


Trends & Views

H υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και στον τουρισμό.

Η κα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ραδιόφωνο, δήλωσε ότι από τα Χριστούγεννα θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας υποχρεωτικά στις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού. Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε ότι από 1η Ιουλίου του 2024 θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου και στις οποίες περιλαμβάνονται και οι λαϊκές αγορές. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί θα υποχρεώνονται να «χτυπούν» κάρτα έως τα Χριστούγεννα του 2024.

Αναλυτικότερα, το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η υπουργός Εργασίας προϋποθέτει ότι την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μέτρο υποχρεωτικά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Στη συνέχεια, από την 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον τουρισμό και τον επισιτισμό, ώστε να ακολουθήσει και η υποχρεωτική εφαρμογή στο τέλος του έτους.

Η υπουργός Εργασίας έκανε σαφές ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τους εργοδότες, διασφαλίζοντας τους εργαζόμενους. Στη λογική αυτή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν την εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Το νόημα όμως παραμένει να μην αλλοιώνουν τον σκοπό της θεσμοθέτησής της, που δεν είναι άλλος από την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

Ως απόδειξη πάντως ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας λειτουργεί, η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα 3.500 εργαζομένων λόγω ψηφιακής κάρτας. «Με την καταγραφή του ωραρίου εργασίας με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια, ενώ περιορίζονται τα φαινόμενα για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και εισφοροδιαφυγή», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.





Σχετικά Άρθρα