Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πλήρης εφαρμογή σε λιανεμπόριο και βιομηχανία



Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πλήρης εφαρμογή σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

July 30, 2024


Trends & Views

Περίπου 600.000 επιπλέον εργαζόμενοι εντάχθηκαν από την αρχή του Ιουλίου στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την υποχρεωτική υπαγωγή του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, η πολυπλοκότητα της εφαρμογής, όπως δείχνει η περιπτωσιολογία στη σχετική εγκύκλιο, αναγκάζει τις αρχές μια περίοδο ανοχής, έως ότου προσαρμοστούν οι υπόχρεοι στη νέα πραγματικότητα.

Ακολουθώντας, όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, την υλοποίηση του μέτρου σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τέθηκε, από την 1η Ιουλίου 2024, σε πλήρη εφαρμογή στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση τον προγραμματισμό, από το φθινόπωρο του 2024, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναμένεται να επεκταθεί στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η πλήρης εφαρμογή της ΨΚΕ αποτελεί σημαντικό βήμα για την εργασιακή καθημερινότητα στη χώρα μας και την ορθή εφαρμογή του εργατικού δικαίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της: «Μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, βελτιώνοντας την εργασιακή τους καθημερινότητα και εξασφαλίζοντας την ακέραια καταβολή των δεδουλευμένων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα υγιείς όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καταπολεμώνται φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και εισφοροδιαφυγής, που πλήττουν πρωτίστως τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε εργαζόμενους τραπεζών, μεγάλων σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικών εταιριών, εταιριών security και ΔΕΚΟ και πρόκειται να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας».

Από την άλλη πλευρά, η πολυπλοκότητα της εφαρμογής, όπως δείχνει η εκτενής περιπτωσιολογία στη σχετική εγκύκλιο, ανάγκασε τις αρχές να ακολουθήσουν μια περίοδο ανοχής, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπόχρεοι στη νέα πραγματικότητα. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν πρόκειται για αμελητέο αριθμό, αφού πρόκειται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σύστημα 167.724 επιχειρήσεις και 576.000 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα γίνονται συστάσεις ώστε να αποφεύγονται τα πρόστιμα. Στην περίπτωση βέβαια που οι περιπτώσεις παραβίασης είναι τέτοιας έκτασης που χρήζουν επέμβασης και όχι απλές αστοχίες στη χρήση της κάρτας, η αντιμετώπιση θα είναι η δέουσα για την προστασία των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας. Έτσι καταπολεμώνται οι καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.





Σχετικά Άρθρα