Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Πώς να πετύχετε την ασφάλεια των δεδομένων σας με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό



Πώς να πετύχετε την ασφάλεια των δεδομένων σας με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

September 18, 2024


Trends & Views

Σύμφωνα με την έκθεση της IBM, το 2024, το παγκόσμιο μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων θα φτάσει τα 4,45 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, για κάθε επιχείρηση, η επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού εξαρτάται όχι μόνο από την ικανότητά του να καινοτομεί, αλλά και από τη δέσμευσή του να διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ασφάλεια του πολυτιμότερου περιουσιακού του στοιχείου: των δεδομένων.

Προστασία των δεδομένων μέσω σχεδιασμού

Το θεμέλιο μιας στρατηγικής ασφαλούς ψηφιακού μετασχηματισμού έγκειται στην υιοθέτηση μιας προσέγγισης “ασφάλειας μέσω σχεδιασμού”. Αυτό σημαίνει την ενσωμάτωση των εκτιμήσεων για την ασφάλεια σε κάθε στάδιο της διαδρομής του ψηφιακού μετασχηματισμού, από τον αρχικό προγραμματισμό έως την ανάπτυξη και τη συντήρηση.

Με την ενσωμάτωση των ελέγχων ασφαλείας στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό των ψηφιακών συστημάτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους νωρίς στη διαδικασία, αντί να τοποθετούν εκ των υστέρων μέτρα ασφαλείας αφού έχουν εκτεθεί τα τρωτά σημεία. Αυτή η προληπτική προσέγγιση όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα παραβιάσεων, αλλά και ενισχύει τη συνολική ανθεκτικότητα της ψηφιακής υποδομής του οργανισμού.

Εφαρμογή μοντέλου μηδενικής εμπιστοσύνης

Καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν υπηρεσίες cloud και επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία, η παραδοσιακή περίμετρος του δικτύου γίνεται όλο και πιο ασαφής. Σε αυτό το πλαίσιο, το μοντέλο ασφάλειας μηδενικής εμπιστοσύνης έχει αναδειχθεί ως ένα κρίσιμο πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων σε ένα ψηφιακά μετασχηματισμένο περιβάλλον.

Η πολιτική Zero Trust λειτουργεί με βάση την αρχή “ποτέ μην εμπιστεύεσαι, πάντα να επαληθεύεις”, απαιτώντας συνεχή έλεγχο ταυτότητας και εξουσιοδότηση για κάθε χρήστη, συσκευή και εφαρμογή, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Σύμφωνα με την IBM, το 82% των παραβιάσεων αφορά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο cloud, αναδεικνύοντας την κρίσιμη ανάγκη για λύσεις που εξασφαλίζουν ορατότητα σε υβριδικά περιβάλλοντα και προστατεύουν τα δεδομένα καθώς αυτά κινούνται μέσω cloud, βάσεων δεδομένων, εφαρμογών και υπηρεσιών. Με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής εμπιστοσύνης, οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τον κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα και θα διασφαλίσουν ότι μόνο αξιόπιστοί χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με κρίσιμα συστήματα.

Ενίσχυση της ασφάλειας endpoint

Με την εξάπλωση της απομακρυσμένης εργασίας και των κινητών συσκευών, η ασφάλεια των endpoints έχει γίνει ουσιαστική για την προστασία των δεδομένων της επιχείρησης. Κάθε συσκευή που συνδέεται στο εταιρικό δίκτυο αποτελεί πιθανό σημείο εισόδου για απειλές στον κυβερνοχώρο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν ισχυρά μέτρα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της προηγμένης ανίχνευσης απειλών, της κρυπτογράφησης και των δυνατοτήτων απομακρυσμένης διαγραφής.

Θα πρέπει να επιβάλλονται τακτικές ενημερώσεις και επιδιορθώσεις για την προστασία από γνωστές ευπάθειες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται στις βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια των συσκευών τους. Επιπλέον, οι λύσεις ανίχνευσης και αντιμετώπισης endpoints μπορούν να παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και αντιμετώπισης περιστατικών, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να εντοπίζουν και να μετριάζουν γρήγορα τις απειλές σε επίπεδο endpoint.





Σχετικά Άρθρα